Banán je jedním z darů přírody, které by se neměly přehlížet, má své blahodárné účinky a nedoceněné výhody pro vaše zdraví. Obsahuje velké množství vlákniny a přírodní cukry, které poskytují mnoho energie. Banány eliminují depresi, ulehčují ranní nevolnost a chrání před rakovinou ledvin, řídnutí kostí nebo slepotou.
Jsou chutné a disponují mnoha živinami a vlastnostmi, které z něj dělají výjimečné, např. pro sportovce, kteří potřebují před tréninkem rychle připravit na výkon.
Malý banán (100 g) pokryje potřebnou denní dávku:
· 10 % vlákniny
· 18 % vitaminu B6
· 15 % vitamínu C
· 10 % draslíku, 13 % manganu a 7 % hořčíku
Banán je bohatý na rozpustnou vlákninu, která je vhodná k regulaci hladiny cholesterolu. Pomáhá trávení ve střevech a docílení pocitu sytosti. Je ideální pro prevenci svalových křečí, a to ocení převážně sportovci při běhání.
Banány, protože obsahují velké množství hořčíku a draslíku, a to jsou látky, tak ovlivňují hospodaření s vodou v našem organismu. Díky nim nezadržujete vodu, která může způsobovat nevzhledné důlky na vašich stehnech. Výživovými poradci banány doporučují zařadit do denního jídelníčku.
Nepatří do ledničky
Je to hlavně z důvodu, že v lednici rychleji hnědnout a ztrácí chuť, při tom moučnatí. Teplota pod 12 stupňů jim nevyhovuje. Úplně nejlepší pro ně bude, když je necháte při pokojové teplotě. Nejlepší jsou, když se začnou objevovat hnědé tečky, nezralé banány jsou plné škrobu, který je obtížně stravitelný.
Jak banány rostou?
Rostou na banánovníku, který rostl pravděpodobně už před 8 tisíci lety př.n.l., může vyrůst 3 až 9 metrů. Je prokázáno, že se pěstovaly v Indii od 6. stol. př.n.l. V dnešní době rostou například v Asii, Brazílii, Jižní a Střední Americe, Africe či na Filipínách. Patří mezi druhé nejvíce konzumované ovoce, hned po jablkách. Zásluhou na tom má možná i slupka, která ho chrání před nečistotami.